Лікар назвала ранковий кашель ознакою небезпечного захворювання

Іноді ранковий кашель говорить про небезпечне захворювання легень. Про це розповіла пульмонолог Олена Пітірімова.

Лікар зазначила, що іноді бронхи бувають звужені, дихати важко, тому людина починає кашляти вранці та сипіти. За її словами, це ознака обструкції бронхів — комплексу симптомів, які свідчать одразу про кілька хворобливих станів.

Проблема часто виникає при гострих запальних захворюваннях: пневмонії та гострому бронхіті. Однак обструкція бронхів може бути ознакою бронхіальної астми, хронічного бронхіту і, навіть, пухлини в легенях.

Не можна залишати поза увагою задишку навіть за незначних навантажень, хрипіння і свисти, сухий кашель, відчуття «роздутості» у грудях, посиніння шкіри (акроціаноз), синдром барабанних паличок (пальці потовщуються кінцях).

«На першому місці серед причин обструкції бронхів стоять інфекційні процеси – вірусні чи бактеріальні, рідше – грибкові. Запальний процес в області слизових призводить до набряку та потовщення слизових, через що просвіт звужується. Додатково м’язи теж можуть скорочуватися, що призводить до того, що бронхіальний просвіт різко скорочується, важко дихати», — пояснила вона причину хворобливого стану.

Погіршити стан може пил у повітрі, хімічні сполуки, гар, куріння та дратівливі речовини.

«Щоб усунути обструкцію, потрібно прибрати подразники та розслабити м’язи. Лікар призначає цілу низку препаратів, які вирішать проблему швидко та ефективно», — резюмувала Олена Пітірімова.

Поділись


Новини партнерів