Лікар: відсутність волосся на ногах може бути небезпечною ознакою для здоров’я

Помітивши, що на ногах перестало рости волосся, варто насторожитися і записатися на прийом до лікаря – подібна зміна може виявитися симптомом небезпечного ураження судин.

Відсутність волосся на ногах або занадто повільний його ріст можуть свідчити про ЗПА – захворювання периферичних артерій, що викликається звуженням артерій в кінцівках через надмірне відкладення холестерину. З ним тісно асоціюються хвороби серця, включаючи інфаркт міокарда. Таким чином, зазначають медики, відсутність волосся на ногах може бути небезпечною для серця ознакою.

«Високий рівень холестерину збільшує ваш ризик серцево-судинних захворювань, проте він часто залишається непомітним, оскільки процес його накопичення відбувається глибоко під поверхнею шкіри. Але, якщо відкладення холестерину викликали звуження артерій, то ви можете помітити припинення росту волосся на ногах», – розповіла лікар загальної практики Тетяна Захарова.

Цей симптом, за словами фахівця, пов’язаний із погіршенням кровообігу, який виникає в ногах при захворюванні периферичних артерій через надлишок холестерину. Коли кінцівки в результаті забитих холестерином артерій позбавляються потрібної кількості крові, перестає рости не тільки волосся, а й нігті (або значно погіршується їхній стан).

Інші ознаки ЗПА включають такі зміни:

  • Після ходьби, підйому сходами або фізичних вправ можуть виникати судоми в литках або стегнах.
  • У чоловіків виникає еректильна дисфункція.
  • З’являється відчуття холоду в стопах, гомілках.
  • Порізи, пошкодження на ногах, ступнях або пальцях ніг гояться надто повільно.
  • У ногах періодично виникають слабкість чи оніміння.

Лікар наголосила: зниження високого рівня холестерину має вирішальне значення для стану серця, і всім, хто підозрює у себе цю проблему, спочатку потрібно здати відповідний аналіз крові. Якщо він підтвердить наявність підвищеного холестерину, з лікарем слід обговорити заходи терапії – як у вигляді корекції способу життя, так і прийому статинів.

Поділись


Новини партнерів