Рак кишечника: ранні ознаки, які не варто ігнорувати

Рак кишечника добре піддається лікуванню, якщо виявити його на ранній стадії – ось чому важливо звертати увагу на деякі початкові симптоми.

Рак кишечника є одним із найбільш смертоносних серед найбільш поширених видів онкозахворювань, і останнім часом почала простежуватися тенденція його виявлення у осіб молодших 50 років. Статистично найчастіше колоректальний рак вражає чоловіків.

Дослідження показують, що рак кишечника досить добре піддається терапії, якщо виявляється на ранній стадії, і, згідно з дослідженням раку кишечника Великобританії, майже всі виживають, якщо хворобу діагностують на першій стадії. Рання діагностика є ключем до збільшення шансів на виживання – про це також сказала лікар-онколог Юлія Кім. Медик повідомила, що ризик виникнення раку кишечника збільшують багато факторів: серед них вік старше 50 років, сімейний анамнез захворювання, наявність тривалих запальних захворювань кишечника або діабету 2 типу, нездорові звички.

Які симптоми раку кишечника? Деякі зміни можуть бути проявом злоякісного захворювання і їх не можна ігнорувати:

Кров у стільці. Її поява на ранній стадії не пов’язана з будь-яким дискомфортом: не викликає сверблячки або болю при користуванні туалетом, не провокує нездужання.

Втрата ваги. Як і попередній симптом, вона не обов’язково вказує на те, що людина захворіла на рак кишечника. У той же час, якщо в тракті виникла і росте пухлина, вона може сприяти непрохідності кишечника – при такому порушенні зазвичай людина починає менше їсти, відчуває дуже швидке насичення. Як наслідок, відбувається втрата ваги.

“Ненавмисна втрата ваги в багатьох випадках є одним з перших симптомів”, – пояснила Юлія кім.

Втома. Вона може виникнути, якщо поліпи або пухлини кровоточать у травному тракті, що з часом призводить до втрати заліза та залізодефіцитної анемії. Що характерно, втома у разі раку відчувається не так, як звичайно – вона може бути дуже сильною і не проходити, незважаючи на достатній сон, відпочинок.

Поділись


Новини партнерів