Лікар розповіла про несподівані причини судом у ногах

Physical injury, calf pain

Лікар-невролог Олеся Богомолова розповіла про несподівані причини виникнення судом у ногах. Вона пояснила, при яких захворюваннях з’являються м’язові спазми і що робити, щоб самостійно їх позбутися.

«Пацієнти часто скаржаться на раптові хворобливі скорочення м’яза або одразу групи м’язів. Ці судоми ще називають “крампи”. Найчастіше зводить литковий м’яз: він стискається, твердіє, людина при цьому відчуває сильний біль», – розповіла Богомолова.

За словами експерта, існує кілька основних причин хворобливих відчуттів у ногах. Наприклад, перенапруга, коли людина виконує дуже багато фізичних вправ, або електролітичний дисбаланс, якщо в організмі не вистачає калію, магнію, кальцію та натрію. Крім того, судоми можуть виникнути у людей із тривожно-депресивними розладами, патологіями нервової системи, а також у літніх людей.

«У старших людей судоми часто поєднуються з нестачею кровообігу в нижніх кінцівках. При цьому з’являються набряки. Загалом стан небезпечний ризиком розвитку тромбозів», — попередила фахівець.

Богомолова також попередила, що м’язові скорочення можуть сигналізувати про розвиток серйозних захворювань: пухлин, енцефаліту, хворобу Паркінсона, ураження периферичних нервів.

“Фоном для виникнення судом у м’язах може стати різке скасування або передозування деяких рецептурних седативних препаратів, зловживання алкоголем, а також дефіцит вітамінів групи В”, – додала вона.

У разі виникнення м’язових спазмів лікар рекомендує розслабитися і почати масажувати спазмоване місце. Якщо стан погіршується і м’язові скорочення не відбуваються протягом кількох днів, вона радить звернутися до фахівця.

Поділись


Новини партнерів