Вчені: какао може знизити рівень поганого холестерину

Названий один із найкращих напоїв для зниження високого рівня «поганого» холестерину, який асоціюється зі значним ризиком серцевих нападів.

Високий рівень холестерину означає, що у крові зосереджено дуже багато жирної речовини. Це може стати небезпечним, якщо холестеринові бляшки заблокують внутрішню порожнину кровоносних судин – такі закупорки можуть призвести до проблем із серцем чи інсульту. Тим часом регулярне вживання какао ефективно сприяє профілактиці підвищеного холестерину, повідомив в інтерв’ю виданню Express дослідник, біолог Сас Парсад.

Експерт зауважив, що у кожному організмі є як «хороший» ЛПВЩ-холестерин, так і «поганий» ЛПНЩ-холестерин. Загрозу для судин і серця становить підвищений вміст ЛПНЩ-холестерину (з ліпопротеїнів низької щільності). Таким чином, контроль його рівня, підтримання низьких показників є одним із ключових способів зберегти здоров’я.

Здатність какао впливати на рівень холестерину неодноразово досліджувалася вченими. Багато наукових проектів продемонстрували сприятливий вплив популярного напою на його показники, на стан судин та серця в цілому. Ця позитивна дія пояснюється вмістом у какао великих доз мононенасичених жирних кислот, а також антиоксидантних речовин флаванолів.

“Одне з досліджень показало, що вживання 450 мг какао двічі на день протягом місяця знижує рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) і підвищує рівень холестерину ліпопротеїнів високої низької щільності (ЛПВЩ)”, – поінформував експерт.

Парсад додав, що флаваноли какао є біологічно активними сполуками, які природно містяться в сирих какао-бобах. Високим вмістом цих потужних антиоксидантів відрізняється темний шоколад із 75-відсотковим і вищим вмістом какао, а також гарячий шоколад та порошок какао. Фахівець радить чоловікам та жінкам середнього віку включати какао до свого раціону – вживання двох чашок напою може надати неоціненну послугу серцево-судинному здоров’ю, захистити судини від багатьох негативних вікових процесів.

Поділись


Новини партнерів