Лікар-кардіолог Євген Утін назвав раціон, який допоможе зберегти здоров’я серця якомога довше.
Лікар розповів, що, згідно з результатами одного з досліджень, майже 10 мільйонам смертей від серцево-судинних захворювань можна було б запобігти, якби пацієнти дотримувалися здоровішої системи харчування.
По-перше, потрібно скоротити вживання солі. Це головна причина розвитку гіпертонічної хвороби. Сіль затримує воду, збільшуючи об’єм циркулюючої крові, підвищуючи тиск у судинах. Потрібно прибрати сільничку зі столу, перестати їсти солоні страви типу оселедця або квашеної капусти і намагатися солити їжу менше, компенсуючи смак спеціями, — пояснив лікар.
По-друге, за словами Утіна, слід виключити продукти глибокої переробки, до яких належать смажені страви, напівфабрикати, напої, соуси, ковбаси, сосиски, йогурти та інші.
Також лікар рекомендує вводити корисні звички: випивати склянку води перед їжею і споживати свіжі овочі з кожним прийомом їжі. Звичайний хліб він пропонує замінити на цільнозерновий, а також радить їсти рибу двічі на тиждень і скоротити споживання червоного м’яса.