Кардіолог назвав 5 нетипових симптомів серцевого нападу, які можуть виявитися наперед

Симптоми серцевого нападу, такі як біль у грудях, можуть з’явитися раптово та з величезною силою. Однак існує безліч «нетипових» симптомів, які можуть проявлятися «за місяці чи навіть довше» до потенційно смертельної події.

Серцевий напад — це стан, який потребує невідкладної медичної допомоги. При цьому відбувається раптова втрата кровотоку в частині серцевого м’яза. Найочевидніша попереджувальна ознака – біль у грудях – може свідчити про серцевий напад. Однак існує безліч нетипових симптомів, які можуть проявитися за місяці, якщо не за роки до серцевого нападу.

“У деяких людей симптоми можуть проявитися за кілька місяців або навіть довше, перш ніж відбудеться серцевий напад”, – пояснив лікар-кардіолог Олег Варфоломєєв.

За словами лікаря, більшість пацієнтів відчувають кілька типових симптомів, таких як іррадіюючий біль у грудях, тяжкість або дискомфорт, прискорене серцебиття, холодний піт і задишка.

Проте, за його словами, у значної меншості пацієнтів, переважно у жінок, спостерігається безліч нетипових симптомів.

Симптоми:

  • Втома.
  • Загальне відчуття занепокоєння.
  • Невиразний дискомфорт.
  • Біль у спині чи животі.
  • Зниження витривалості.

“Обидва типи симптомів можуть виникнути за кілька місяців до того, як відбудеться справжній серцевий напад”.

Як реагувати на серцевий напад

«Важливо щоб ви негайно отримали медичну допомогу. Не турбуйтеся про те, що ви витратите час парамедиків – серцевий напад потребує невідкладної медичної допомоги».

Дослідження показують, що жінки, зазвичай, набагато швидше розпізнають симптоми серцевого нападу.

Поділись


Новини партнерів