Вчені: група крові пов’язана з підвищенням ризику раку підшлункової залози на 72%

Вчені виявили зв’язок між певною групою крові та ризиком розвитку раку підшлункової залози.

Рак виникає, коли злоякісні клітини набувають здатності розмножуватися, викликаючи ріст пухлин. Вони продовжують проникати в інші тканини, якщо їх ріст не стримується, тому раннє лікування є сприятливим. Рак може бути викликаний кількома факторами, але куріння та надмірне вживання алкоголю є одними з головних винуватців появи цієї хвороби.

“Згідно з кількома дослідженнями, наявність певної групи крові також може збільшити ризик захворювання на 72 відсотки”, – каже онколог Андрій Воробйов.

Рак підшлункової залози розвивається, коли аномальні клітини починають рости всередині підшлункової залози – органу, відповідального за вироблення травної рідини. У невеликій кількості випадків уражається частина підшлункової залози, яка регулює рівень цукру в крові. У той час, як фактори ризику захворювання, що модифікуються, широко обговорюються, спостерігається набагато менше розмов про генетичні фактори ризику захворювання.

“Зокрема дослідники виявили, що люди з групами крові A, B або AB більш схильні до розвитку хвороби, ніж люди з групою O. У порівнянні з людьми з групою крові O, у людей з групою A ймовірність розвитку раку підшлункової залози вища на 32% Більше того, у людей з типом AB шанси були на 51% вищими, а у людей з типом B — на 72%».

Чотири групи крові людини визначаються вмістом цукру та білків на поверхні еритроцитів та інших клітин підшлункової залози. Найрідкісніша група крові – негативна AB – становить лише один відсоток донорів, тоді як у більшості людей група крові O.

Поділись


Новини партнерів