Кардіолог розповіла, які люди серйозно ризикують постраждати через тромб

Наслідком тромбу, що відірвався, і закупорювання ним артерії (тромбоемболії) можуть стати дуже небезпечні стани, включаючи серцевий напад та інсульт головного мозку.

В інтерв’ю кардіолога Юлії Маршинцевої прозвучали пояснення про те, які люди серйозно ризикують постраждати через проблеми зі здоров’ям, спричинені тромбозом.

Люди похилого віку. За словами Маршинцевої, кров у міру збільшення віку людини тяжіє до згущення – особливо серйозним ризик появи тромбів і емболій, що викликаються ними, стає у тих, кому за 60.

Часто подорожують літаками. Кардіолог попередила: в умовах тривалих перельотів отримати тромб ризикують навіть здорові люди – цьому сприяє тривале перебування у статичному становищі, перепади тиску на висоті, підвищена сухість повітря у салоні.

П’ють мало води. Медик попередила, що люди, які в принципі мало рухаються і п’ють недостатню кількість рідини, також схильні до тромбозу.

Мають варикозну хворобу. Фахівець зауважила, що якщо варикоз виражений суттєво, то схильність до тромбів також посилюється. Імовірність відриву тромбу при цьому підвищується, якщо, наприклад, людина з варикозом довго відпочивала або була чомусь ще малорухлива, а потім почала активно ходити.

«Коли вени на нижніх кінцівках розширюються, там кров рухається турбулентно, хаотично чи застоюється», – зауважила лікарка.

Поділись


Новини партнерів