7 ознак того, що у вас може бути каміння в нирках

Поява каміння в нирках часто буває пов’язана з раціоном, в якому багато солі і мало води, причому чоловіки бувають схильні до цього порушення набагато частіше за жінок.

Камені в нирках – це невеликі тверді мінеральні відкладення, які можуть з’явитися практично у будь-якої людини (чоловіки, щоправда, більш схильні до їх утворення). Про основні симптоми, що вказують на наявність каменів у нирках, розповів лікар, хірург Євген Ширяєв.

Біль у спині, животі чи боці. Цей симптом виникає, коли сечовід (трубка, через яку сеча проходить з нирки в сечовий міхур) блокується каменем. У такому разі може відчуватися сильний біль навколо нирок, також біль може іррадіювати у нижню частину живота чи стегна. Якщо він стає настільки сильним, що ви не можете всидіти на місці або знайти зручне положення, попросіть когось доставити вас до лікаря.

Печіння при сечовипусканні. Дана ознака говорить про те, що камінь ось-ось вийде з сечоводу і потрапить до сечового міхура. У той же час викликати печіння при сечовипусканні можуть ІСШ (інфекції сечовивідних шляхів) та інші інфекції, тому слід поговорити з лікарем, щоб з’ясувати причину проблеми.

Кров у сечі. Слизова оболонка нирок та сечового міхура чутлива, і якщо камінь дряпає тканину або дратує її, кров може проникнути у сечу.

Виділення сечі невеликими порціями. Якщо ви відчуваєте, що потрібно постійно мочитися, але за раз виділяється тільки невелика кількість сечі, можливо, камінь у нирках проходить через сечовід. Коли це відбувається, камінь дратує сечовий міхур, викликаючи хибне відчуття, що потрібно багато і часто мочитися.

Нудота. Дана ознака може говорити, що сечовід частково або повністю заблокований каменем із нирки. До травного тракту і нирок ведуть загальні нерви, тому закупорка нирковим каменем може викликати нудоту як при отруєнні.

Поганий запах сечі. Камені у нирках є побічним продуктом накопичення хімічних речовин у сечі, вони можуть надавати їй особливо неприємного запаху.

Лихоманка. Як такий стан лихоманки з ознобом не є ознакою каміння в нирках, але якщо лихоманка виникає поряд з іншими можливими симптомами каміння в нирках, це вимагає виклику швидкої допомоги.

Поділись


Новини партнерів