Лікар-терапевт Ксенія Машкіна розповіла, що несе небезпеку для печінки та які фактори шкодять її здоров’ю.
Щодня печінка зазнає колосальних навантажень. Їй доводиться працювати буквально щохвилини, нейтралізуючи хімію в їжі (консерванти, барвники), алкоголь, токсини побутової хімії тощо.
«Також атакують печінку автомобільні „принади“ (пари бензину, вихлопні гази), пари фарб, важкі метали з води та їжі, пестициди та багато іншого. Навіть фумігатор від комарів. Адже він діє не лише на комарів, а й на нас», – каже експерт.
Крім того, токсини постійно виробляють гриби, віруси і бактерії, що живуть всередині нас.
Шкодить здоров’ю печінки побутова хімія (намагаємося підходити до її вибору більш уважно і віддавати перевагу екологічним продуктам). Також максимально уникайте хімії в їжі.
Печінка рятує нас від інтоксикації, постійно фільтруючи кров. Цьому сприяє найскладніша будова органу.
Забруднена токсинами кров проходить у печінці фільтрацію та тече далі. Якщо ж фільтр забитий, печінка не може повноцінно очищати кров, тоді токсини починають надходити в кров.
У таких випадках ми відчуваємо себе втомлено, розбито, немає бадьорості та енергії. Падає концентрація уваги, може з’являтися головний та м’язовий біль, оніміння долонь. Також при інтоксикації неминучий набір зайвої ваги.