Темні ягоди, хрестоцвіті овочі, зелений чай, спеції та продукти, які містять вітамін С, бета-каротин та лікопін, допомагають у профілактиці онкології. Про це розповіла лікар-дієтолог Олена Соломатіна.
Медик зазначила, що темні ягоди, такі як лохина, чорниця та ожина, у своєму складі мають велику кількість антиоксидантів, які допомагають у профілактиці раку.
Також, за словами лікаря, корисно вживати в їжу овочі та фрукти, які містять лікопін та бета-каротин. Лікопін запобігає раку простати, а бета-каротин — раку молочної залози і слизових оболонок.
Бета-каротин – це абрикоси, гарбуз, морква. Лікопін – помідори, особливо термічно оброблені, натуральна паста, натуральний томатний сік. Він запобігає раку простати в основному, — розповіла Соломатіна.
Є дослідження, яке стосується і хрестоцвітих овочів. Зокрема, у капусті, особливо в броколі, є сульфорафан, який теж показав себе дуже активно як протираковий засіб. Там є і клітковина, яка добре запобігає раку товстого кишечника, додала фахівець.
За словами дієтолога, люди, які їдять мало клітковини (менше п’яти порцій овочів та фруктів на день) мають набагато більше шансів захворіти на онкологію, особливо на рак товстого кишечника.
Серед корисних напоїв лікарка виділила зелений чай. У його складі є катехіни, які знижують можливість утворення патологічних клітин.
Допоможуть запобігти онкології продукти, що містять вітамін С. Його багато в квашеній капусті, болгарському перці, шипшині та чорній смородині, уточнила дієтолог.
Спеції, такі як куркума, шавлія, базилік, пригнічують мікрозапалення. А вони є не лише провокаторами серцево-судинних захворювань, а й онкології, бо ушкоджують клітину, зазначила Соломатіна.