Вчені: вживання риби пов’язане зі схильністю до раку шкіри

Вчені з’ясували, що вживання значної кількості риби пов’язане з підвищенням ризику розвитку раку шкіри.

Меланома часто виявляється агресивним захворюванням, цей тип раку шкіри може поширюватися на інші органи тіла. Якщо пухлина дає метастази, які поширюються на інші області, це значно ускладнює лікування.

Більшість меланом виникають внаслідок впливу УФ-випромінювання, що ушкоджує ДНК клітин. Нове дослідження припускає, що ультрафіолетове випромінювання – не єдина потенційна причина злоякісного захворювання шкіри. Журнал Cancer Causes and Control повідомив про те, що дослідниками з Університету Брауна було виявлено зв’язок між вживанням в їжу великої кількості риби та схильністю до меланоми.

Фахівці виявили, що у дорослих людей, чиє середнє споживання риби становило понад 42,8 грамів на день, ризик розвитку аномальних клітин у зовнішньому шарі шкіри був на 28 відсотків вищим. Поява таких клітин розцінюється лікарями як етап, що передує раку (це так звана меланома нульової стадії).

Якщо говорити про те, чому риба може посилювати схильність до раку, автори роботи пояснили цей зв’язок із вмістом у рибі забруднюючих речовин – поліхлорованих біфенілів, діоксинів, миш’яку, ртуті. За словами вчених, існують і інші дослідження, що показують, що активне споживання риби пов’язане з вищим рівнем цих забруднюючих речовин у людському організмі та з вищим ризиком раку шкіри.

У той же час фахівці зазначають, що отримані дані не означають необхідності припиняти вживати рибу зовсім. За їхніми словами, виявлений зв’язок ще потребує подальшого вивчення.

Ознаки меланоми. Однією з ранніх ознак є поява аномальної родимки. Ось її характеристики:

  • збільшення розміру
  • зміна форми
  • зміна кольору
  • кровотеча або утворення кірки
  • поява свербежу чи болючості.

Потенційно небезпечні родимки зазвичай мають нерівний або зазубрений край неправильної форми та мають розмір понад 6 мм.

Поділись


Новини партнерів