Рак шкіри: лікар назвав ранні зміни, які свідчать про розвиток хвороби

Раку шкіри властивий ряд ранніх попереджувальних ознак, від зміни зовнішнього вигляду родимок до погіршення зору, нагадують лікарі.

Медичні фахівці завжди підкреслюють, що раннє виявлення раку шкіри може суттєво підвищити шанси на його ефективне лікування, тому важливо, щоб люди знали про тривожні ознаки, на які слід звертати увагу.

«Рак шкіри може мати руйнівні наслідки для нашого життя та життя наших близьких. Незначні зміни родимок або поява нових можуть виявитися запобіжною ознакою раку шкіри, також можуть бути інші ознаки», – повідомив лікар-дерматолог Сем Сінкір.

Якщо говорити про можливі ранні ознаки раку шкіри, медик назвав зміни, що свідчать про розвиток хвороби.

Зміни зовнішнього вигляду та текстури родимок. Експерт нагадав: звичні родимки, які здаються нешкідливими, можуть стати вогнищем для розвитку меланоми. Важливо регулярно перевіряти свої родимки на наявність будь-яких змін, які можуть статися. Ключові параметри – асиметрія, межа, колір, діаметр, видозміна. Потрібно звертатися до терапевта, помітивши будь-які зміни у цих характеристиках.

Зміни нігтів на ногах та руках. Рак шкіри може розвинутись на будь-якій ділянці тіла, включаючи нігті на руках та ногах. Меланоми можуть проявлятися у вигляді темних плям чи смуг під нігтями, потемніння шкіри навколо нігтя. Невелика шишка або вузлик під нігтем, розщеплення нігтя також можуть бути факторами, що насторожують.

Постійний свербіж. Для шкіри цілком природно іноді свербіти, зазвичай це нешкідливо. Якщо свербіж зберігається в одній певній ділянці, це може бути ознакою раку шкіри, особливо якщо є інші попереджувальні ознаки, такі як зміни зовнішнього вигляду.

Порушення зору. Традиційно меланоми з’являються на шкірі, але вони також можуть розвиватися в очах і викликати зміни як зору – нечіткість, знебарвлені плями, збільшення кількості мушок, хвилястих ліній у полі зору.

Лускаті плями. Іноді шкіра може ставати сухою і лущитися, часто в таких випадках нема про що турбуватися. Стійкі плями, що лущиться, погано піддаються засобам зволоження, іноді можуть бути симптомом раку шкіри.

Поділись


Новини партнерів