Вчені: деякі рослинні олії можуть спровокувати ранній початок хвороби Альцгеймера

Останнім часом шаленої популярності набула олія каноли – так називається гібрид ріпаку, який містить меншу кількість кислот, що надають чистій ріпаковій олії специфічний присмак. Канола стала популярною, тому що вона коштує менше, ніж інші рослинні олії.

Але з’ясувалося, що в ній ховається небезпека саме через знижений вміст кислот. Експерименти, які проводилися на лабораторних гризунах, дали доволі тривожні результати. Виявилося, що в мишей різко впав вміст певних білків у мозку. А падіння їхнього рівня провокує розвиток нейродегенеративних захворювань, порушуються нейронні зв’язки в мозку, зрештою це може спричинити хворобу Альцгеймера. Не всі експерти погоджуються з такими висновками.

“Модель випробувань на мишах може значно відрізнятися від результатів, які будуть у людей”, – вважає Пітер Джонс, канадський дослідник продуктів харчування. З ним погоджується фахівець у галузі рослинництва: «Причинно слідчий зв’язок у людей неможливо встановити, ставлячи досліди на мишах», – сказав Кевін Фолта.

Тим не менше, дослідники, що вивчають захворювання мозку, попереджають про потенційну небезпеку вживання олії каноли. Краще замінити її на корисніші рослинні олії.

Поділись


Новини партнерів