Вчені назвали ягоди, які уповільнюють старіння мозку

З метою встановити, чи має журавлина якусь нейропротекторну дію, британські фахівці ініціювали дослідження серед старшої вікової групи. Учасниками його стали люди віком від 50 до 80 років, які не мають жодних проблем з когнітивними здібностями.

Експеримент тривав три місяці, учасники були поділені на дві групи. Половина щодня вживала харчову добавку, яка містила порошок журавлини, еквівалентний 100 г свіжої ягоди. Друга половина використовувала плацебо. Що й кому діставалося – учасники не знали.

Через потрібний час серед учасників експерименту були проведені різні тести, результати яких вчені порівняли з аналогічними, проведеними до його початку. Виявилося, що група, яка отримувала порошок із журавлини, загалом показала найкращі результати за станом короткочасної пам’яті та кровообігу мозку.

«Журавлина багата не лише флавоноїдами, а й антоціанами – сполуками, які надають їй червоного кольору», – розповіли дослідники.

Завдяки цьому свіжі ягоди мають такий позитивний вплив на стан мозку. Крім журавлини, такі сполуки присутні в чорниці, лохині та смородині. Журавлина, на відміну від цих ягід, ще й здатна знижувати рівень поганого холестерину, що підтверджується аналізами крові учасників.

Поділись


Новини партнерів