Деменція: вчені назвали 3 антиоксиданти, які можуть зробити мозок стійким до згасання

В останні десятиліття з’явилося більше доказів того, що їжа може зміцнювати захист мозку від хвороб, але, враховуючи величезну кількість інформації, яка є в нашому розпорядженні, вибрати найкращу зброю — непросте завдання. Дослідники нещодавно виділили серію антиоксидантів, щоб вивчити їхній вплив на мозок. Згідно з їхніми висновками, три з них зокрема можуть знизити ризик як деменції, так і хвороби Альцгеймера в різних вікових групах.

Використовуючи дані Національного дослідження здоров’я та харчування, дослідники оцінили зв’язок та взаємодію між вітамінами А, С та Е, хворобою Альцгеймера та деменцією від усіх причин.

Їхні результати показали, що люди з вищим рівнем антиоксидантів у крові менш схильні до розвитку недоумства.

Мей Бейдун, доктор із Національного інституту проблем старіння при Національному інституті здоров’я, сказала:

«Розширення когнітивних функцій людей є важливим завданням громадської охорони здоров’я. Антиоксиданти можуть допомогти захистити мозок від окисного стресу, який може спричинити пошкодження клітин».

Дані показали, що лектин та зеаксантин були виявлені в зелених листових овочах, таких як капуста, шпинат, броколі та горох. Цета-криптоксантин, з іншого боку, був виявлений у таких фруктах, як апельсини, папайя, мандарини та хурма.

Наступний період дослідження тривалістю 16 ​​років дозволив вченим оцінити, у скількох учасників розвинулася деменція.

Результати показали, що підвищений рівень антиоксидантів лютеїну та зеаксантину був пов’язаний зі зниженням ризику розвитку деменції у людей віком 65 років та старших.

Однак підвищений рівень антиоксиданту знижує ризик зниження когнітивних функцій у людей віком 45 років та старших.

Проте доктор Бейдун зазначив:

«Важливо зазначити, що вплив цих антиоксидантів на ризик розвитку деменції було дещо знижено, коли ми взяли до уваги інші фактори, такі як освіта, дохід та фізична активність, тому цілком можливо, що ці фактори можуть допомогти пояснити взаємозв’язок між рівнями антиоксидантів та деменцією» .

Поділись


Новини партнерів