Вчені: прийом їжі в певний час підвищує ризик інсульту

Інсульт – це серйозне та небезпечне для життя захворювання, яке виникає, коли припиняється кровопостачання частини мозку. Другим за частотою після ішемічного інсульту є геморагічний інсульт. Він відбувається, коли кровоносна судина всередині черепа лопається і кровоточить у мозок та навколо нього.

Неправильний спосіб життя збільшує ризик геморагічного інсульту. Дослідження показують, що навіть рішення, які на перший погляд здаються невинними, можуть підвищити ризик геморагічного інсульту.

У дослідженні вивчалися зв’язки між часом вечері та ризиками смертності від інсульту, ішемічної хвороби серця (ІХС) та загальних серцево-судинних захворювань (ССЗ).
Хоча дослідники не виявили зв’язку між часом прийому їжі та ризиком ІХС або серцево-судинних захворювань, вони виявили його для інсульту. Загалом у дослідженні взяли участь 28 625 чоловіків та 43 213 жінок віком від 40 до 79 років, у яких на початковому рівні не було ССЗ та раку.

Учасники були розділені на три групи: група ранньої вечері (до 20:00), група нерегулярної вечері (нерегулярний час) та група пізньої вечері (після 20:00).
Дослідники зібрали дані за допомогою опитувальника з оцінки харчування.

Далі ці дані порівнювали з даними про смертність кожного учасника. Порівняно з групою ранньої вечері у групі нерегулярної вечері було підвищено ризик смертності від геморагічного інсульту.

Не було виявлено значущого зв’язку між часом вечері та ризиком смертності від інших видів інсульту, ІХС та ССЗ.

“Ми виявили, що нерегулярний час вечері в порівнянні з вечерею до 20:00 був пов’язаний з підвищеним ризиком смертності від геморагічного інсульту”, – пишуть дослідники.

Поділись


Новини партнерів