Лікарі назвали ознаки в роті, які вказують на розвиток інфаркту

У ротовій порожнині можуть виникати не тільки ознаки карієсу та хвороб ясен, але й інших проблем зі здоров’ям, включаючи патології серця аж до інфаркту.

Розвиток інфаркту тісно пов’язаний із серцевою недостатністю – вона, у свою чергу, стає наслідком порушення кровотоку, що живить серце. Найчастіше такий кровотік обмежується через накопичення жиру і холестерину, що утворюють бляшки в коронарних артеріях. Коли серце перестає отримувати потрібну кількість крові, його клітини зазнають загибелі, і за цих обставин відбувається розвиток серцевого нападу.

Кардіологи підкреслюють: вкрай важливо звертати увагу на ознаки, що людині з інфарктом потрібна медична допомога – від швидкості її надання залежить життя.

Найбезпосереднішим свідченням загибелі клітин серця через інфаркт є гострий біль у грудях.

Інші запобіжні ознаки серцевого нападу включають такі стани:

  • Біль або здавлювання у грудній клітці, що тривають більше кількох хвилин або повертаються після припинення.
  • Іррадіація болю або дискомфорту з грудини в іншій області верхньої частини тіла, включаючи одну або обидві руки, спину, шию, плече, щелепу або шлунок.
  • Задишка або утруднене дихання.
  • Сильна пітливість без жодної причини.
  • Незвичайна втома, різка раптова слабкість.
  • Пришвидшене серцебиття.
  • Запаморочення.
  • Відчуття занепокоєння, паніки.

Що відбувається у порожнині рота? Медики відзначають, що серцеві напади іноді виглядають зовні як інші порушення – наприклад, як розлад шлунку. Також людина може відчувати симптоми, що нагадують рефлюкс, печію.

“Це може викликати неприємний запах з рота, а також кислий або металевий присмак у роті”, – кажуть кардіологи про те, як може проявлятися інфаркт.

За їхніми словами, за підозри на серцевий напад краще перестрахуватися та звернутися за медичною допомогою. Також вони рекомендують дорослим знати і контролювати свій рівень холестерину – це є гарною профілактикою багатьох проблем із серцем.

Поділись


Новини партнерів