Вчені: вживання какао може на третину знизити ризик смерті від серцево-судинних захворювань

Дослідження показало, що у людей, які вживають какао, рівень смертності від серцево-судинних захворювань майже на 30% нижчий. Вчені припустили, що таблетки флаванолу какао можуть надавати захисну дію на серцево-судинну систему.

Флаваноли, що містяться в деяких рослинах, зокрема в чаї та винограді – це поживні речовини, яких особливо багато в насінні дерева какао. Вони допомагають знизити кров’яний тиск, покращують приплив крові до мозку та серця, запобігають утворенню тромбів та борються з пошкодженням клітин.

У дослідженні використовувалася добавка екстракту какао з високим вмістом флаванолів. Водночас автори попереджають, що вживання шоколаду не дасть такого ж ефекту.

Матеріали, опубліковані в Американському журналі клінічного харчування, стали першим великомасштабним дослідженням довгострокових ефектів добавки флаванолу какао для запобігання серцево-судинним захворюванням.

За словами дослідників, попередні невеликі короткострокові випробування показали, що флаваноли какао позитивно впливають на серцево-судинну систему при артеріальному тиску та розширенні кровоносних судин.

Дослідження проводилося під керівництвом доктора Ховарда Сессо та доктора Джоанн Менсон із Brigham and Women’s Hospital у Бостоні. У ньому взяли участь понад 21 000 учасників, які щодня приймали таблетки флаванолу какао, полівітаміни, або ні те, ні інше.

Вчені виявили, що добавка флаванолу какао зменшує серцево-судинні захворювання та смерть від них.

Попередні дослідження також показали користь для здоров’я флаванолів. Добавки з екстрактом какао, що містять флаваноли какао, не можна отримати з шоколаду, в якому багато калорій, жирів та цукру.

Оскільки дослідження проводилося протягом короткого періоду, вчені заявили, що цього мало для визначення впливу добавки на ризик розвитку раку. Виявлено також, що на профілактику онкології або серцево-судинну смерть не впливають полівітаміни.

Вчені повідомили, що в будь-якому випадку слід дотримуватися здорової, збалансованої дієти, багатої на натуральні харчові джерела флаванолів.

Поділись


Новини партнерів