10 ознак того, що у вас може бути ревматоїдний артрит

Прогресуючий ревматоїдний артрит може викликати набряк суглобів, їхню болісну ломоту і біль, але як його можна впізнати на ранній стадії?

Люди з ревматоїдним артритом часто часто залишаються без лікування, оскільки пов’язують свої симптоми з дією якихось зовнішніх факторів і не звертаються до лікаря. Фахівці рекомендують звертати увагу на такі ознаки ревматоїдного артриту, які можливі на ранній стадії.

Втома. Ще до виникнення болю в суглобах може відчуватися сильна втома, нестача енергії, пригніченість. Ці стани впливають на повсякденну діяльність, сексуальний потяг, робочу продуктивність.

Натяк на лихоманку. Невелика температура з характерним нездужанням може домішуватися до відчуття втоми.

Втрата ваги. У разі ревматоїдного артриту загальне нездужання, біль у суглобах та невелике підвищення температури починають знижувати апетит, це природним чином спричиняє втрату ваги.

Тугорухливість. Вона може виникати в одному або двох дрібних суглобах, часто у пальцях. Згодом розповсюджується практично на все тіло, особливо якщо людина довго перебувала в нерухомому стані (наприклад, характерна тугорухливість при артриті виникає вранці).

Болючість суглобів. Суглоби починають виявляти болючість при дотику. Іноді через них проходить гострий стріляючий біль.

Набрякання суглобів. Вони починають виглядати набряклими без видимої причини. У міру прогресування ревматоїдного артриту такі набряки стають все більш серйозними, ускладнюючи пошкодження хрящової тканини.

Почервоніння. Шкіра навколо постраждалих суглобів починає набувати червоного відтінку. Це відбувається через запалення, яке спричиняє розширення кровоносних судин у ній.

Оніміння та поколювання. Поряд з кістковою тканиною уражаються нерви суглобів, які піддаються стисканню через виникнення запалення і набряку. Оніміння і поколювання в руках і ногах може бути ранньою ознакою РА.

Зменшення діапазону рухів. Оскільки ревматоїдний артрит призводить до болю, набряку та болючості уражених суглобів, він перешкоджає їхньому повноцінному руху. Наприклад, на ранній стадії захворювання людина може помітити, що їй важко згинати та розгинати зап’ястя. У міру розвитку недуги можуть уражатися зв’язки та сухожилля, ускладнюється їх згинання та випрямлення, нерідко виникає кульгавість, втрачається хороша координація рухів.

Симетричне ураження суглобів. Скутість, біль, припухлість та інші симптоми можуть виникати в одних і тих самих суглобах з обох боків тіла.

Поділись


Новини партнерів