Підвищений холестерин: 4 продукти, яких особливо важливо уникати в раціоні

Лікарі попереджають: не можна допускати, щоб рівень жирів у крові перевищував 200 міліграм на децилітр (200 мг/дл).

За даними Гарвардської медичної школи, деякі продукти підвищують рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНГ) – так званого «поганого» холестерину. Даний тип жиру утворює наліт на внутрішніх стінках наших артерій та судин, який згодом кальцинується, роблячи судинну тканину жорсткою та схильною до пошкоджень.

Експерти назвали чотири продукти, яких особливо важливо уникати в раціоні, якщо людина схильна до підвищеного холестерину.

Червоне м’ясо. Страви з яловичини, свинини або баранини часто містять дуже багато насичених жирів, що сприяють збільшенню вмісту холестерину в організмі. Уникати червоного м’яса повністю не потрібно, однак його слід їсти помірно. Кращий варіант – це все ж таки м’ясо з високим вмістом білка і низьким вмістом жиру.

Смажена їжа. Якщо ваш рівень холестерину прагне до підвищення, то смажених страв у раціоні слід уникати. Вони вбирають олію під час смаження, і в результаті вміст жиру стає просто зашкалюючим. Усім любителям подібної їжі медики радять освоювати рецепти із запіканням. Ті ж часточки запеченої картоплі не поступаються смаком картоплі фрі, але користі в них більше.

Оброблене м’ясо. Сосиски, ковбаса, шинка – навіть якщо вони готуються з індички або курки і здаються кориснішими, холестерину в них насправді трохи менше, ніж у версіях з червоного м’яса.

Хлібобулочні вироби. Печиво, пироги, тістечка, здоба завжди містять масло, жир або маргарин (що особливо шкідливо, оскільки в ньому є небезпечні для судинної системи трансжири). Плюс високий рівень цукру або підсолоджувачів. Поєднання цих компонентів підвищує рівень тригліцеридів та ліпідів у крові, тим самим збільшуючи ризик ішемічної хвороби серця.

Поділись


Новини партнерів