Вчені: вживання білка з різних джерел знижує ризик гіпертонії

Згідно з новим дослідженням, опублікованим у журналі Hypertension, збалансоване харчування, що включає білок із різних джерел, допомагає дорослим знизити ризик розвитку високого тиску або гіпертонії. За відсутності лікування гіпертонія ушкоджує систему кровообігу. Вона підвищує ризик серцевого нападу, інсульту та інших серцево-судинних захворювань.

«Харчування може бути легкодоступним та ефективним заходом боротьби з гіпертонією. Поряд із жирами та вуглеводами білок є одним із трьох основних макроелементів», — розповідає автор дослідження Сяньхуей Цінь, доктор медичних наук із Національного центру клінічних досліджень захворювань нирок у Наньфанській лікарні Південного медичного університету в Гуанчжоу, Китай.

Автори дослідження проаналізували інформацію про здоров’я майже 12 200 дорослих, які проживають у Китаї. Учасники проходили опитування щодо споживання їжі.

Учасникам було присвоєно «оцінку різноманітності білка», засновану на кількості різних джерел білка: цілісні зерна, очищені зерна, оброблене червоне м’ясо, необроблене червоне м’ясо, птиця, риба, яйця та бобові. Один бал давався за кожне джерело білка з максимальним балом різноманітності 8. Потім дослідники оцінили зв’язок між гіпертонією та балом різноманітності білка.

Вчені виявили, що більш ніж у 35% учасників під час спостереження розвинулася гіпертензія. Порівняно з учасниками з найнижчою оцінкою споживання білка (менше 2), у учасників із найвищою оцінкою різноманітності (4 або вище) ризик розвитку високого тиску був на 66% нижчим.

Поділись


Новини партнерів