Фахівці назвали шість кроків для запобігання раку товстої кишки

Рак товстої кишки є серйозним діагнозом, але є низка кроків, які ви можете зробити, щоб знизити ризик виникнення пухлин, каже експерт.

«Коли люди здорові, вони не думають про запобігання хворобам. Але профілактика має бути понад усе», – розповідає доктор Ві Чіу, директор програм шлунково-кишкової онкології та молекулярної точності в Клініці та дослідницькому інституті Cedars-Sinai у Лос-Анджелесі.

Доктор Чіу назвав шість кроків, які допоможуть запобігти раку товстої кишки або виявити його на ранній стадії.

Пройдіть скринінг. При ранньому виявленні цей вид раку добре піддається лікуванню. Дорослі із середнім ризиком колоректального раку мають проходити скринінг, починаючи з 45 років. Якщо в сім’ї була історія захворювання, починати скринінг варто у віці 40 років або за 10 років до встановлення діагнозу наймолодшому родичу першого ступеня спорідненості.

Дієта. Дослідження показують, що дієти, багаті на фрукти, овочі та цілісні зерна, пов’язані з нижчим ризиком раку товстої або прямої кишки. Намагайтеся скоротити споживання яловичини, свинини та баранини, переробленого м’яса.

Будьте активними. За словами Чіу, фізичні вправи можуть знизити ризик колоректального раку, тому що вони знижують запалення в організмі та зміцнюють імунну систему.

Слідкуйте за вагою. Надмірна вага чи ожиріння збільшують ризик колоректального раку.

Скоротіть споживання алкоголю. Алкоголь може спричинити ушкодження кишечника; це токсин, побічний продукт якого ушкоджує ДНК.

Не паліть. За словами Чіу, дослідження 2020 року, опубліковане в British Journal of Cancer, показало, що у курців ризик розвитку цього раку вищий на 59%, а у колишніх курців — на 19%. Люди, які кинули палити понад 20 років тому, не мали підвищеного ризику.

Поділись


Новини партнерів