Вчені: ризик захворіти на рак кишечника може залежати від зросту людини

Дослідження вчених показало, що схильність до захворювання на рак кишечника може залежати від зросту людини – найбільш серйозно ризикують високі люди.

Рак кишечника, що починається в товстій кишці, вважається одним із найпоширеніших видів злоякісних захворювань. Одним із типових факторів, що збільшують його ризик, вважається нездорове харчування – зокрема, зловживання продуктами із переробленого м’яса. Але вченими також був виявлений інший фактор ризику, і дуже несподіваний: дослідження Університету Джонса Хопкінса показало, що ризик захворіти на рак кишечника може залежати від зросту людини.

«У більш високих людей існує більший ризик захворіти на рак кишечника».

В результаті метааналізу науковці встановили, що люди високого зросту частіше страждають від поліпів товстої кишки, які згодом можуть ставати злоякісними – так званих аденом. За версією вчених, однією з можливих причин цього є те, що високий ріст корелює з розміром органів людського тіла.

“В органах більш високих людей відбувається більш активне розмноження клітин, що може збільшити ймовірність мутацій, що ведуть до злоякісної трансформації”, – зазначають дослідники.

Високе зріст – це скільки? Вчені вважають, що ризик захворіти на рак кишечника є підвищеним для чоловіків зростом вище 185 см і жінок вище 172 см. Згідно з їхніми розрахунками, кожні 10 сантиметрів «додаткового» зросту у цьому випадку пов’язані з 14-відсотковим підвищенням ризику розвитку колоректального раку.

Поділись


Новини партнерів