Вчені пов’язали вживання червоного м’яса з підвищеним ризиком гіпертонії

Дослідження, проведене вченими Медичного коледжу штату Пенсільванія, показує зв’язок між дієтою з високим вмістом червоного та переробленого м’яса, відсутністю продовольчої безпеки та підвищеним ризиком високого кров’яного тиску (гіпертонії). Червоне та перероблене м’ясо містить багато насичених жирів, холестерину та натрію, що може призвести до гіпертонії та інших форм серцево-судинних захворювань (ССЗ).

«Це дослідження надає більше даних про небезпеку вживання червоного та переробленого м’яса з погляду гіпертонії», – розповідає провідний дослідник та доцент кафедри охорони здоров’я Лейла Аль-Шаар.

Дослідники проаналізували дані 31 314 дорослих американців, які брали участь у Національному обстеженні здоров’я та харчування з 2003 до 2016 року. Майже половина опитаних (48,5%) страждали на високий кров’яний тиск. Люди відповіли на запитання про те, чи мали проблеми з доступом до харчування протягом минулого року.

На підставі відповідей домогосподарства було поділено на чотири групи залежно від продовольчої безпеки. Дослідження показало, що близько 18% учасників відчувають нестачу продовольства. За словами дослідників, учасники, незалежно від рівня продовольчої безпеки, які фіксували найбільше споживання червоного м’яса, мали на 29-39% більший ризик гіпертонії. Люди, які зіткнулися з нестачею продовольства і споживали найбільше переробленого м’яса, мали на 36-50% більший шанс зіткнутися з гіпертонією.

Поділись


Новини партнерів