Фахівці назвали фактор, який збільшує ризик інсульту вчетверо

За даними ВООЗ, інсульт – одна з провідних причин смерті у світі. При цьому органи охорони здоров’я попереджають, що все більше випадків інсульту реєструється серед людей, молодших за 65 років.

«Ризик інсульту збільшується з віком, але це не означає, що молодь від нього застрахована», – зазначає Центр контролю та профілактики захворювань США (CDC).

Вчені попереджають, що є один фактор, який вчетверо збільшує ризик інсульту у ранньому віці. Йдеться про сімейну історію хвороби. Згідно The Framingham Heart Study, епідеміологічному дослідженню здоров’я серця, яке тривало понад 70 років, ризик появи інсульту до 65 років збільшується вчетверо, якщо у когось з ваших батьків був інсульт до цього віку.

«Очевидно, що в інсульту є сильний генетичний компонент ризику», – розповідає Судха Сешадрі, доктор медичних наук, доцент Медичної школи Бостонського університету та голова дослідження.

Хоча вчені все ще працюють над уточненням масштабів цього генетичного ризику, вони кажуть, що певні порушення вже визначені як загроза. Зокрема, Американська асоціація інсульту повідомляє, що синдром CADASIL, спадкова форма цереброваскулярного захворювання, викликає інсульт, блокуючи кровообіг у головному мозку.

Дослідження 2020 року, опубліковане у журналі Stroke, показало, що від 10 до 15 відсотків інсультів припадають на людей віком від 18 до 50 років.

Поділись


Новини партнерів