Медики знайшли спосіб знизити ризик раку товстої кишки вдвічі

Колоректальний рак є однією з трьох найпоширеніших форм раку та однією з провідних причин смерті від раку.

Попередні дослідження вже показали, що з надмірною вагою мають підвищений ризик розвитку колоректального раку. Американська дослідницька група тепер показала, що зниження ваги знову знижує ризик новоутворення кишечнику.

Дослідники Медичної школи Університету Меріленда в Балтіморі (США) показали, що люди з надмірною вагою та ожирінням, які худнуть, знижують ризик розвитку наростів або поліпів у кишечнику, які можуть призвести до раку товстої кишки. Дослідження було нещодавно опубліковано у журналі Oxford University Press JNCI Cancer Spectrum.

Лікарі зазвичай рекомендують пацієнтам з ожирінням схуднути через численні оздоровчі ефекти. Чи захищає схуднення також від раку товстої кишки, ще недостатньо науково доведено. Робоча група з Університету Меріленд більш докладно вивчила роль зміни ваги у розвитку колоректального раку.

Дослідницька група оцінила дані 154 942 чоловіків та жінок США у віці від 55 до 74 років, зібрані в період з 1993 по 2001 рік у рамках дослідження стану здоров’я (дослідження скринінгу раку передміхурової залози, легень, товстої кишки та яєчників). Історія маси тіла була доступна всім випробуваних. Одна група учасників пройшла два скринінги колоректального раку з інтервалом від трьох до п’яти років.

Аналіз показав, що навіть втрата половини кілограма маси тіла між двома скринінгами колоректального раку була пов’язана із 46-відсотковим зниженням ризику розвитку колоректальних аденом. Ці нарости часто є попередниками раку товстої кишки. Ефект втрати ваги був найбільш помітний у людей із надмірною вагою або ожирінням при початковому скринінгу.

І навпаки, дослідники також показали, що збільшення ваги збільшує ризик розвитку кишкової проліферації. Цей ефект був найбільш виражений у тих, хто набрав понад три кілограми між двома скринінгами.

Дослідники дійшли висновку, що схуднення або підтримання здорової маси тіла є важливим профілактичним заходом для запобігання розростанню кишечника у дорослих.

Поділись


Новини партнерів