Коли ми говоримо про профілактику хвороби, то, безумовно, маємо враховувати той спосіб харчування, який практикуємо щодня. Детальніше про те, що потрібно їсти, щоб скоротити ймовірність цього захворювання, розповів наш експерт – лікарневролог вищої категорії, к.м.н., епілептолог, нейрофізіолог, психотерапевт Наталія Толстова.
У виборі необхідно віддавати перевагу тим продуктам, які знижують рівень холестерину, знижують артеріальний тиск, позитивно впливають на згортання крові. Оптимальною є перевага тих продуктів, які поєднують у собі ці три якості та є доступними.
Продукти, що знижують рівень холестерину
Вівсянка, сер
Напевно, найпростішим продуктом, який допоміг би в цьому питанні, є вівсянка з яблуком. Ця каша сприяє зниженню рівня ліпопротеїдів низької щільності, тому що вона містить жирні кислоти Омега-3, які, крім того, що знижують холестерин низької щільності, ще сприяють нормалізації рівня артеріального тиску.
Риба жирних сортів
Сардини, скумбрія, оселедець це ті продукти, які є невисокими за ціною і доступні кожному. У жирній морській рибі міститься велика кількість йоду, жирних кислот омега-3, які сприятливо впливають на еластичність судин та знижують холестерин.
Горіхи
Волоські горіхи, мигдаль та інші горіхи також нормалізують рівень холестерину. Якщо ми говоримо про горіхи, то повинні розуміти, що якщо їх посолити чи підсолодити, то їхня цінність різко знижується. Тому що таким чином збільшуються інші ризики розвитку інсульту.
Авокадо
Звичайно, авокадо, це не найдоступніший продукт, але, тим не менше, він присутній в наших магазинах, а численні дослідження показали, що вживання цього плода знижує рівень ліпопротеїдів низького рівня і сприяє нормалізації ваги, що також є непрямим фактором нормалізації обміну речовин у пацієнтів із ризиком інсульту.
Оливкова олія
Оливкову олію можна зустріти на прилавках кожного магазину. Вона є джерелом мононенасичених жирних кислот, її використовують як соус, приправи замість майонезу та жирних соусів з метою нормалізації рівня холестерину.
Соки
Якщо говорити про продукти, які знижують згортання крові, то тут панують соки. Будь-які з асортименту в магазині: грейпфрутовий, апельсиновий, лимонний, морквяний, яблучний тощо. Можливі комбінації, мікси, включення до раціону соків з овочів.
Часник та імбир
Часник та імбир також зменшують в’язкість крові та сприяють нормалізації гемореології, а ще вони активують обмінні процеси.
Вода
Найдоступнішим і найважливішим інгредієнтом, який нормалізує згортання крові, є вода. Вживання чистої води без газу до 1,5 літрів на день саме нормалізує гемореологію.
Продукти, що знижують артеріальний тиск
Якщо говорити про зниження рівня артеріального тиску, то, напевно, це ті самі продукти, які були озвучені вище. А ось зменшення споживання солі, як і раніше, є домінуючим фактором у стабілізації артеріального тиску.
Все те, що ми вживаємо в їжу, продукти, які використовуються для нормалізації гемореології, рівня холестерину, безперечно, не повинні присолюватися.
Необхідно прибрати сіль, і тиск стане нижчим, а це є зниженням ризику розвитку інсульту.