Експерти назвали чай, який корисно пити при гіпертонії

Якщо ви страждаєте від підвищеного артеріального тиску, необхідно не лише приймати призначені лікарем ліки, а й слідкувати за харчуванням. Обов’язково включіть у свій раціон чай із каркаде.

Підвищений артеріальний тиск або гіпертонія – найпоширеніша патологія на планеті. Понад 60% людей мають показники тиску вищі за рекомендовані 120/80. Клінічна гіпертонія діагностована у кожної сьомої людини. Через те, що кров проходить артеріями під високим тиском, вони ушкоджуються, що небезпечно для нирок, судин і серця. Гіпертонія – найбільший одиничний фактор ризику інсульту.

Експерти довели, що вживання чаю з сушеного листя гібіскусу, який називають каркаде, знижує рівень артеріального тиску. У дослідженні брали участь люди з передгіпертонією та легкою гіпертонією. Їхній вік становив від 30 до 70 років, а систолічний артеріальний тиск не перевищував 150 мм ртутного стовпа. Приблизно половина учасників групи вживала по три чашки чаю з каркаде щодня протягом 6 тижнів. Іншим давали напій плацебо зі смаком та кольором несправжнього гібіскусу. Усі дотримувалися звичайної дієти та режиму фізичних навантажень.

Артеріальний тиск у добровольців вимірювали двічі перед початком експерименту та з інтервалом в один тиждень. Дослідження показало, що добровольці, які вживали чай з гібіскусу, знизили систолічний артеріальний тиск, в середньому, на 7,2 пункти, а люди з контрольної групи – тільки на 1,3 пункти.

Поділись


Новини партнерів