Вчені назвали напої, які подвоюють ризик раку кишечника

Рак щорічно забирає мільйони життів, незважаючи на розвиток його діагностики та лікування у світі. Разом з тим, хоч і хвороба може вразити кожного в той чи інший момент життя, доведено, що деякі кроки щодо зміни звичок все ж таки впливають на ризики.

Нещодавнє дослідження, проведене в Британії, пов’язує надзвичайно популярні напої з подвоєним ризиком раку кишечника.

Зазначається, що ракові клітини важковиліковні, вони швидко діляться і розмножуються в організмі, поширюючись в інші частини тіла, перш ніж їх виявлять. Це пояснює, чому виживання від нього нижче, ніж при інших хронічних захворюваннях. Проте дослідження показують, що рішення, що приймаються щодо їжі та пиття, можуть частково визначити ризик розвитку хвороби.

Так, висновок нового дослідження свідчить, що вживання двох або більше цукровмісних напоїв щодня, подвоює ризики появи раку до 50-річного віку. Кожна випита порція збільшує його на 16%. Показово, що люди, які у підлітковому віці вживали навіть одну порцію напою, на 32% підвищили ризик розвитку хвороби до 50 років.

До лідерів таких напоїв відносяться безалкогольні напої з доданим цукром, енергетичні, спортивні, фруктові ароматизатори. У західних країнах та США їх п’ють понад три порції щодня 12% населення.

Разом з тим, якщо їх замінити іншими, теж солодкими, кавою, знежиреним або цілісним молоком, то загроза раку кишечника в цьому віці знижується на 36%.

Вчені пояснюють причини: ці напої пригнічують почуття ситості, підвищують ризик надмірного споживання енергії та пов’язаного із цим збільшення ваги. Вони провокують зростання глюкози в крові та секреції інсуліну, що в перспективі може спричинити запалення, резистентність до інсуліну, діабет 2 типу та ожиріння.

Згідно з новими даними, збільшенням проникності кишечника та порушенням його бар’єрів загрожує і фруктоза. Такий процес за певних умов також пов’язали із розвитком раку.

Таким чином скорочення споживання або заміни іншими здоровішими напоями підлітками та молодими людьми може послужити потенційною дієвою стратегією для зниження випадків раку кишечника у них до 50 років.

Поділись


Новини партнерів