За словами британського лікаря Тімоті Легга, рівень холестерину в крові підвищує не лише неправильне харчування. Мова йде про стрес.
Відомо, що в організмі все взаємопов’язано, і що всі хвороби – від нервів. Як зазначив Легг, стрес запускає у нашому тілі складні процеси.
Коли ми нервуємо, у нас виділяються кортизол та адреналін, відомі гормони стресу. Зрештою, якщо простежити весь ланцюжок реакцій, це призводить до виділення тригліцеридів.
Ці жири – основне джерело енергії, але їх надлишок призводить до формування «шкідливого», «поганого» холестерину.
Холестерин взагалі корисний. Він бере участь у синтезі гормонів та вітамінів та покращує стан артерій. Шкодить якраз таки його надлишок. Саме так званий «поганий холестерин» збільшує ліпідні бляшки у судинах, що негативно впливає на кровопостачання та може призвести до утворення тромбу.
Симптоми високого рівня холестерину в крові:
- Серцеві патології;
- Поява згустків при значній кровотечі;
- Біль у грудях та суглобах;
- Жирові гранульоми;
- Маленькі жировички у куточках очей (ксантоми);
- Біль та важкість у ногах.
Раніше лікар-дієтолог Тетяна Залєтова назвала продукти, що підвищують ризик розвитку тромбозу після COVID-19. Крім того, вона зарахувала до ризиків прийом препаратів, які збільшують згортання крові.