
Фахівці попередили про те, що надмірне вживання базиліку, петрушки та шпинату може становити серйозну небезпеку для здоров’я. Медики розповіли, що ці продукти містять велику кількість вітаміну К, і його надлишок в організмі особливо небезпечний.
Зокрема, лікар Андрій Продеус підкреслив, що продукти з вітаміном К можуть бути небезпечними для пацієнтів із захворюваннями серця та судин, літнім людям із малорухомим способом життя. Андрій Продеус пояснив, що базилік, шпинат та петрушка є чемпіонами з вмісту вітаміну К, і надмірне вживання цієї зелені покращує згортання крові. Включення таких продуктів до щоденного раціону може призвести до утворення тромбозу.
Медик нагадав, що лише 100 г петрушки можуть містити приблизно 20 денних доз цього вітаміну. У 100 г базиліка міститься 7 денних доз, а шпинаті близько 6 доз. При цьому лікар Олена Малишева наголосила, що якщо перевищити денну норму вітаміну К у 20 разів, це справді може зашкодити організму. Ці продукти в жодному разі не можна вживати пацієнтам з варикозом та атеросклерозом.