Механізми впливу зеленого чаю на організм виявилися набагато складнішими, ніж вважалося раніше. Про це заявили співробітники Федерального інституту технологій Цюріха.
Вони наголосили, що вчені вже неодноразово говорили про користь цього напою і навіть науково доводили, що він може уповільнити процеси старіння, якщо вживати його регулярно. При цьому фахівці зазначили, що довго вважалося, що катехіни, що містяться в зеленому чаї, є потужними антиоксидантами, які запобігають окислювальному процесу. А це означає, що вони можуть навіть позитивно впливати на ДНК та клітини, перешкоджаючи їх ушкодженню. Однак, останні дослідження свідчать, що поліфеноли, що містяться в зеленому чаї, не пригнічують окислювальний процес, а, навпаки, сприяють його швидкій появі.
Вчені наголосили, що були змушені навіть провести спеціальні експерименти на нематодних хробаках, і результати роботи це повністю підтвердили. «Це швидше не антиоксиданти, а прооксиданти, які покращують здатність організму захищатися, подібно до вакцини», – пояснюють автори наукової роботи. За їх словами, короткостроковий сплеск окислювального стресу дозволить організму швидко пристосуватися до таких процесів та посилити захисні функції всіх клітин. Насправді виявилось, що зелений чай насправді продовжує життя.