Вчені: «Раціон харчування з великою кількістю жиру робить рак невидимим»

Фахівці з Массачусетського технологічного університету і Гарвардської медичної школи прийшли до висновку, що дієта з високим вмістом жирів не тільки збільшує загрозу розвитку колоректального раку але й робить онкологічне захворювання невидимим протягом довгого часу.

Вчені провели масштабний експеримент на гризунах і виявили, що жирові відкладення порушують контакт клітин кишечника і імунних клітин, які є головними контролерами на наявність пухлин в організмі. Виправити цю ситуацію можна за рахунок переналаштування кишкового мікробіому. Імунна система використовує для розрізнення клітин мітку MHC-II. Вона активує імунну систему на руйнування клітини, пояснили фахівці. За їхніми словами, раціон харчування з високим вмістом жирів впливає на рівень цієї мітки і призводить до її придушення.

В результаті імунна система людини просто не визначає цю мітку, ракова клітина залишається живою. Під час експерименту вчені встановили, що у всіх гризунів, яких годували жирною їжею, повністю змінився мікробіом кишечника. Вміст унікальних речовин, які допомагають виявити аномальні клітини, у мишей різко знизився. Також у всіх гризунів відзначалося зниження імунного захисту.

Поділись


Новини партнерів