Вчені стверджують, що унікальна речовина в гранаті знижує ризик найнебезпечніших хвороб

Гранат показав вражаючі результати в численних дослідженнях в питанні збільшення тривалості життя і зниження ризику серйозних захворювань. Чому це відбувається, повідомили американські вчені.

Гранат довгий час вважався суперпродуктом. Доведено, що він позитивно впливає на здоров’я, допомагає уповільнити процес старіння.

Ефекти плодів граната були досліджені на плодових мушках і отримані вражаючі результати. Одне з досліджень показало, що гранатовий сік подовжує тривалість життя цих комах на 18- 8 відсотків.

Мухи з групи, що отримувала гранатовий сік, були фізично активні протягом тривалого періоду часу. Це дозволило зробити висновок, що гранатовий сік не тільки сприяє збільшенню тривалості життя, а й підвищує фізичну витривалість.

Справа в тому, що всі наші клітини заповнені невеликими генераторами енергії під назвою мітохондрії, але коли вони старіють, стають менш ефективними і навіть токсичними.

Старі мітохондрії зазвичай переробляються клітиною в нові, тобто проходить процес мітофагіі, проте з віком цей процес переробки сповільнюється і призводить до м’язової слабкості.

Вчені виявили, що гранати містять речовину під назвою уролітін А, яка може відновлювати мітохондрії. До слова, це перше і єдине відоме з’єднання даної дії.

Недавнє клінічне випробування за участю дочірньої компанії Amazentis і Лабораторії фізіології інтеграційних систем (LISP) США зробило офіційний висновок, що уролітін А, як з’єднання, що отримується з біомолекул, що містяться у фруктах, зокрема гранатах, може уповільнити старіння мітохондрій і покращує їх функціонування.

Отже, уролітін А, метаболіт біомолекул, що містяться в гранатах і інших фруктах, може допомогти уповільнити процеси старіння.

Також було доведено, що вживання гранатового соку захищає від найнебезпечніших для життя захворювань в світі – раку і хвороб серця.

Візьмемо, наприклад, рак простати, найпоширеніший вид раку у чоловіків в Великобританії.

Виходячи з того, що простатоспецифічний антиген (ПСА) є маркером крові для раку простати, чоловіки, у яких рівень ПСА подвоюється за короткий період часу, піддаються підвищеному ризику хвороби. Тим часом, згідно з дослідженнями, вживання близько 240 мл гранатового соку в день сповільнює час подвоєння ПСА з 15 до 54 місяців, тим самим знижуючи ризик раку простати.

Поділись


Новини партнерів