Серцевий напад: вчені називають 4 ознаки, які можна побачити за тиждень до інфаркту

Дослідження показало, що за тиждень до смертельної події можуть з’являтися чотири попереджувальних ознаки.

Серцевий напад є патологічним станом, який вимагає невідкладної медичної допомоги, – в його випадку відбувається раптове блокування кровотоку до серця (зазвичай через згусток крові, тромб). Таке порушення серйозно підвищує ризик незворотного пошкодження серцевого м’яза, що є смертельно небезпечним. Щоб надати максимально ефективну допомогу людині, необхідно розрізняти симптоми, що вимагають виклику лікарів.

Вчені відзначають, що більшість людей пов’язують серцеві напади з болем у грудях але це не завжди надійний індикатор серйозного серцевого ускладнення. Дослідники проаналізували дані проекту Genesis Praxy, в якому спостерігали за станом здоров’я пацієнтів, що проходять лікування від гострого коронарного синдрому в медичних центрах Канади, Швейцарії і США. В результаті фахівці виділили чотири ознаки, які можуть попереджати про ймовірний серцевий напад, з’являючись за тиждень до нього.

Автори дослідження повідомили, що серед 1145 обстежених ними пацієнтів, які перенесли гострий коронарний синдром, більшість повідомили про появу принаймні однієї попереджуючої ознаки за тиждень до події.

«Найбільш часті симптоми були подібними у чоловіків і жінок і включали незвичайну втому, порушення сну, неспокій і слабкість або дискомфорт в руках. Біль в грудях з’являвся рідко, і тільки чверть учасників спостерігали цей характерний симптом за тиждень до серцевого нападу».

Також дослідження показало, що жінки частіше відчували ранні симптоми майбутньої патології і частіше зверталися за допомогою з приводу цих ознак, ніж чоловіки.

«Якщо у вас стався серцевий напад, необхідно викликати швидку допомогу, а також важливо відпочивати до її прибуття, щоб уникнути непотрібного навантаження на серце», – пояснює NHS (Національна служба охорони здоров’я Великобританії).

Фахівці уточнюють, що якщо в таких обставинах доступний аспірин, і на нього немає алергії, слід повільно розжовувати і проковтнути таблетку в очікуванні швидкої допомоги. Аспірин допомагає розріджувати кров і покращує її приток до серця.

Поділись


Новини партнерів