Гіпертонія: буряковий сік знижує тиск через 6 годин після прийому

Високий кров’яний тиск є результатом звуження артерій – процесу, викликаного неправильним способом життя. Це змушує серце працювати більше, щоб перекачувати кров по тілу, тим самим підвищуючи кров’яний тиск. Хоча це може здатися безневинним, постійно високий кров’яний тиск підвищує ризик серцевих захворювань.

На щастя, ви можете запобігти цьому шкідливому процесу, дотримуючись здорового способу життя. Було доведено, що деякі дієтичні рішення мають антигіпертензивні властивості.

Одним з найбільш багатообіцяючих дієтичних продуктів для протидії підвищеного кров’яного тиску є сік буряка.

Численні дослідження пов’язують споживання бурякового соку зі зниженням високого кров’яного тиску і подальшим зниженням ризику серцево-судинних подій. Вживання бурякового соку при дієті з низьким вмістом нітратів може знизити кров’яний тиск, але раніше було невідомо, чи має його додавання в звичайну дієту аналогічний вплив на кров’яний тиск.

Вчені в дослідженні, опублікованому в журналі Nutrition Journal, спробували заповнити цю прогалину в знаннях. З цією метою вони провели рандомізоване контрольоване дослідження, щоб з’ясувати, чи викликає вживання бурякового соку на додачу до звичайної дієти зниження артеріального тиску.

П’ятнадцять жінок і п’ятнадцять чоловіків взяли участь в подвійному сліпому рандомізованому плацебо-контрольованому перехресному дослідженні. Добровольці були рандомізовані для отримання 500 г бурякового і яблучного соку або соку плацебо.

Результат: спостерігалася тенденція до зниження систолічного артеріального тиску через “шість годин” після вживання бурякового соку в порівнянні з плацебо.

Поділись


Новини партнерів