Лікар пояснив, чому потрібно відмовитися від чищення вух

Приблизно у шести відсотків людей спостерігається надмірне виділення вушної сірки. Її скупчення може викликати погіршення слуху і біль. Однак чистка вух – не таке просте заняття, як здається багатьом. Доктор Дебора Лі пояснила, як робити це правильно.

Історія ватних паличок

Ватяні палички були винайдені в 1920-х роках, як засіб дитячої гігієни. Польсько-американський винахідник на ім’я Лео Герстенцанг побачив, як дружина намотує вату на зубочистку, щоб почистити вуха дитині.

Сьогодні ватяні палички використовуються для безлічі моментів. Ними чистять вуха, видаляють туш, що посипалась або лак для нігтів, що виліз за контур. Однак представники медичної спільноти підкреслюють, що використання паличок для видалення вушної сірки є небезпечним.

Як правильно чистити вуха

Доктор Лі відзначає, що чистити вуха ватними паличками – неприйнятно. Та й в цілому вуха не мають потреби в чищенні. Тіло повинно самостійно позбавлятися від надлишків сірки.

«Вушна сірка – це комбінація шкірного сала і відмерлих клітин шкіри у вушній раковині. Вона допомагає захищати вухо від бактерій і вірусів», – зазначає доктор Лі.

Сірка з вух видаляється природним чином, чого ви, швидше за все, навіть не помічаєте. Коли ви говорите, їсте і жуєте, м’язи щелепи м’яко підштовхують сірку до виходу. Невелика її кількість змивається під час купання в душі.

Що робити, якщо сірки багато?

Надмірна кількість вушної сірки частіше зустрічається у людей з вузькими вушними проходами, підвищеною кількістю волосся і при постійному використанні навушників або слухових апаратів.

У цьому випадку доктор Лі рекомендує звернутися до лікаря, оскільки самостійні спроби видалення надлишок можуть привести до пошкодження барабанної перетинки.

Поділись


Новини партнерів