Серцевий напад: 6 «некласичних» симптомів, які виникають з віком

Серцевий напад (інфаркт міокарда або ІМ) є серйозним станом: подача крові до серця раптово блокується, зазвичай згустком крові. Події можуть розвиватися з блискавичною швидкістю, і ваша реакція повинна бути такою ж швидкою. Однак недостатнє знання симптомів часто затримує реакцію.

Надмірна увага приділяється болю в грудях. Хоча він є відмінною рисою серцевих нападів, це не єдиний симптом. Небезпека полягає в тому, що ви втрачаєте інші життєво важливі ознаки, зосереджуючись виключно на болю в грудях.

За даними Harvard Health, серцеві напади пов’язані з шістьма «некласичними» симптомами:

  • сплутане дихання;
  • слабкість;
  • нудота або блювота;
  • запаморочення;
  • біль у спині або щелепі;
  • незрозуміла втома.

За даними органу охорони здоров’я, «вони зустрічаються трохи частіше у жінок і літніх людей». Більше того, дослідження пролили світло на поширеність і довгострокові наслідки нерозпізнаних серцевих нападів.

У дослідженні, опублікованому в JAMA Cardiology, були виявлені люди, які перенесли серцеві напади, а також ті, у яких ніколи його не було, і спостерігали за ними протягом приблизно 13 років.

Для дослідження спостерігалися 935 дорослих в Ісландії із середнім віком 76 років. МРТ серця (яка може виявити пошкодження, викликані серцевим нападом), зроблене на початку дослідження, показало, що у 17 відсотків учасників в якийсь момент був нерозпізнаний серцевий напад, а у ще 10 відсотків був розпізнаний серцевий напад.

По закінченні трьох років ймовірність смерті у тих, хто переніс нерозпізнаний інфаркт, була не вища, ніж у людей, у яких в анамнезі не було серцевого нападу.

Але через 10 років померла близько половини людей з нерозпізнаними серцевими нападами – частота, майже така ж, як у тих, хто дізнався про серцеві напади.

Поділись


Новини партнерів