Симптоми раку: перші ознаки смертельної меланоми

Рак шкіри (меланома) є п’ятим за поширеністю видом раку. Виявлення меланоми на ранній стадії має вирішальне значення, так як це може суттєво збільшити ваші шанси на одужання. Однак виявити рак непросто.

Ось деякі ознаки, на які варто звернути увагу:

Висипання, що кровоточать

Є дві основні категорії раку шкіри:

  • Немеланомний рак шкіри: цей тип раку включає базальноклітинний рак шкіри, плоскоклітинний рак шкіри та інші рідкісні типи.
  • Меланома: цей тип починається в клітинах шкіри, які називаються меланоцитами.

Рак шкіри може іноді проявлятися у вигляді плями неправильної форми на поверхні шкіри або у вигляді висипки.

Ці висипання можуть з’явитися на будь-якій частині тіла, від ступень до голови, і навіть можуть ховатися між тріщинами і щілинами на шкірі.

Актинічний кератоз виглядає як скупчення лускатих шишок темного кольору шкіри, які з’являються на шкірі, що зазнала впливу сонця. У міру зростання раку форма або розмір видимої шкірної маси може змінюватися. Він також може легко сочитися або кровоточити.

Родимки

Регулярне обстеження шкіри на предмет нових або незвичайних новоутворень або змін зовнішнього вигляду родимок має вирішальне значення.

Національна служба охорони здоров’я повідомляє:

“Першими ознаками меланоми часто є нова родимка або зміна зовнішнього вигляду існуючої родимки. Нормальні родимки зазвичай мають округлу або овальну форму, з гладкими краями і зазвичай не більше 6 мм в діаметрі. Але розмір – хибна ознака меланоми. Здорова родимка може бути більше 6 мм в діаметрі, а злоякісна родимка може бути менше за цей розмір”.

Якомога швидше зверніться до терапевта, якщо ви помітили зміни в родимці, веснянки або змінені ділянки шкіри, особливо якщо ці зміни відбулися протягом декількох тижнів або місяців.

Поділись


Новини партнерів