Вчені: недостатнє споживання води підвищує ризик серцевої недостатності

Згідно з дослідженням, представленим на Конгресі Європейського товариства кардіологів (ESC 2021), споживання достатньої кількості води протягом усього життя може знизити ризик розвитку серцевої недостатності.

«Наше дослідження показує, що підтримання гарної гідратації може запобігти або, принаймні, уповільнити зміни в серці, які призводять до серцевої недостатності. Результати показують, що важливо дотримуватися мінімальних рекомендацій по споживанню рідини», – розповідає Наталія Дмитрієва, автор дослідження.

Рекомендації по добовому споживанню рідини варіюються від 1,6 до 2,1 літра для жінок і від 2 до 3 літрів для чоловіків. Однак світові опитування показали, що багато людей не досягають навіть нижньої межі цих діапазонів.

Вчені вивчили, чи може концентрація натрію в сироватці крові в середньому віці, що демонструє звички гідратації, прогнозувати розвиток серцевої недостатності через 25 років. Дослідники також вивчили зв’язок між гідратацією і потовщенням стінок лівого шлуночка серця, що є передвісником серцевої недостатності.

Аналіз був проведений за участю 15,7 тис. дорослих. На момент набору учасникам було від 44 до 66 років. Оцінка параметрів давалася в рамках п’яти відвідувань. Спостереження тривало до 70-90 років.

Результати показали, що більш висока концентрація натрію в сироватці крові в середньому віці була пов’язана як з серцевою недостатністю, так і з гіпертрофією лівого шлуночка 25 років по тому. Рівень натрію в сироватці залишався значимо пов’язаним із серцевою недостатністю і гіпертрофією після поправки на інші чинники, пов’язані з розвитком серцевої недостатності.

Поділись


Новини партнерів