Лікар назвала 5 причин, чому жир на животі небезпечний для вашого життя

Лікар-дієтолог Дебора Лі розповіла чому вісцеральний жир такий небезпечний для життя та здоров’я людини.

Багато хто не знає про вісцеральний жир – жир, який знаходиться в черевній порожнині і оточує основні органи.

Ви не можете побачити або схопити вісцеральний жир руками, але важливо стежити за ним, тому що він збільшує ризик хронічного запалення, окисного стресу і резистентності до інсуліну.

Чим небезпечний вісцеральний жир?

Хронічне запалення

За словами доктора Лі, вісцеральний жир небезпечний, тому що він не є неактивним.
«Він виробляє цитокіни – хімічні молекули-посередники, такі як інтерлейкін-6 (IL-6) і фактори некрозу пухлини альфа (TNF-альфа), які включають імунну відповідь. Це призводить до хронічного запалення, а хронічне запалення лежить в основі розвитку багатьох захворювань».

Окислювальний стрес

Коли система перебуває в стані підвищеної готовності, ваші клітини дуже метаболічно активні і мають потребу у великій кількості кисню для отримання енергії. Утворюються побічні продукти метаболізму, які називаютьі реактивними формами кисню (АФК). «Ці АФК є небезпечними молекулами, які можуть пошкодити вашу ДНК і порушити нормальні патерни відновлення і очищення клітин. Цей процес відомий як окислювальний стрес, а окислювальний стрес лежить в основі розвитку багатьох хронічних хвороб».

Резистентність до інсуліну

Наявність великої кількості вісцерального жиру також пов’язано з інсулінорезистентністю (ІР). Це відбувається, коли ваші клітини стають нечутливими до гормону інсуліну.

Передчасна смерть

Збільшення кількості вісцерального жиру збільшує ризик передчасної смерті.
“Однак це пов’язано не тільки з вісцеральним жиром, окружність талії також пов’язана з підвищеною смертністю, тобто підшкірний жир також є фактором”.

Метаболічний синдром

Доктор Лі стверджує, що занадто багато вісцерального жиру пов’язано з діагнозом метаболічного синдрому. Це порушення обміну речовин, при якому сукупність станів збільшує ризик серцево-судинних захворювань – серцевих нападів і інсультів.

Поділись


Новини партнерів