Здуття живота: чотири способи поліпшити травлення

Здуття живота може призводити до значного дискомфорту. Найчастіше воно відбувається на тлі надлишкового газоутворення або порушення руху м’язів травного тракту. Уникнути цього можна, включивши в своє життя чотири простих звички.

Жуйте правильно

Дослідження показали, що процес травлення починається з моменту потрапляння їжі в рот. Процес жування запускає шлунково-кишкову систему, починає вироблятися соляна кислота, яка допомагає їжі переміщатися по травному тракту.

Одна з поширених порад – жувати їжу 32 рази перед ковтанням, щоб вона втратила свою текстуру.

Керуйте стресом

Мозок і кишечник пов’язані через блукаючий нерв. Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі Neurosience, в кишечнику більше нейронів, ніж у спинному мозку. Тому не дивно, що стрес негативно позначається на травній системі.

Короткочасні напади гострого стресу можуть викликати втрату апетиту або уповільнення травлення. Тривалий стрес призводить до проблем зі шлунково-кишковим трактом, таким як запор, діарея, розлад шлунку.

Графік їжі

Вибір правильного часу для прийому їжі може допомогти травній системі і зменшити здуття живота. У більшості людей активний метаболізм поживних речовин відбувається протягом дня, а нічний час зарезервовано для відпочинку. Тому прийом їжі пізно ввечері може викликати дискомфорт або порушення сну.

Вживання клітковини

Клітковина відіграє важливу роль у здоров’ї травної системи. Вона підтримує роботу травного тракту, формування нормального стільця і регулярність дефекації.

Однак вживання дуже великої кількості може викликати здуття живота і прискорене спорожнення кишечника. Якщо раніше ваша дієта не відрізнялася великою кількістю клітковини, варто вводити багаті нею продукти поступово.

Найкращими джерелами є:

  • продукти з цільнозерновий борошна;
  • коричневий рис;
  • фрукти, овочі і ягоди;
  • вівсянка;
  • бобові.

Важливо відзначити, що при наявності синдрому роздратованого кишечника, може бути рекомендовано обмеження споживання клітковини. У цьому випадку важливо проконсультуватися з лікарем.

Поділись


Новини партнерів