Вчені назвали два популярних продукти, що захищають від колоректального раку

Нове дослідження, проведене вченими з Європи і США, показало, що для захисту від колоректального раку в свій раціон потрібно додати два продукти. Робота була представлена в журналі Nature Communications. Вчені проаналізували 860 досліджень, щоб зрозуміти зв’язок між продуктами харчування і ризиком розвитку 11 типів раку.

Як і в інших дослідженнях, алкоголь був тісно пов’язаний з більшістю видів раку. А червоне м’ясо збільшувало ризик колоректального. Якщо говорити про зниження ризику такого типу раку, вчені помітили, що молочні і цільнозернові продукти корелювали в зворотньому боці з захворюваністю. Тобто, чим частіше люди вживали ці два продукти, тим меншою була ймовірність розвитку колоректального раку.

Зокрема, дослідники відзначають, що вживання в їжу приблизно 400 мл молочних продуктів і 85 грам цільного зерна в день було пов’язано з більш низьким ризиком колоректального раку.

Споживання фруктів і овочів було назад пов’язано з раком глотки. Фрукти, вітамін С і фолієва кислота знижували ризик раку легенів, в той час як кава знижувала ризик раку печінки і базальноклітинної карциноми.

Поділись


Новини партнерів