Риба, фрукти і овочі: найефективніша дієта при жировій хворобі печінки

Рафінований цукор, продукти з підвищеним вмістом трансжирів і фруктози в раціоні людини провокують накопичення жиру в організмі, що нерідко відбивається на здоров’ї печінки. При надмірному скупченні в її клітинах жиру відбувається поступове ожиріння печінки або жировий гепатоз. Однак є продукти, здатні знизити симптоми цього захворювання.

До таких продуктів фахівці відносять ті, що складають середземноморську дієту. Незважаючи на те, що її створювали не для людей, які страждають жировим гепатозом, дієтологи відзначають, що таке харчування відрізняється комплексом «правильних» складових. При достатній кількості корисних жирів, антиоксидантів і складних вуглеводів можливо скоротити прояви захворювання, повідомляє Express.

У дослідження, опубліковане у виданні Gut, присвяченому гепатології та гастроентерології, взяли участь близько 300 осіб з абдомінальним типом ожиріння. В якості раціону харчування для них була обрана одна з трьох відомих середземноморських дієт – «зелена» середземноморська. Цей різновид дієти відрізняється найбільшим числом овочів і мінімальним числом м’ясної продукції, а також більш здоровим режимом харчування.

Така дієта сприяла більшому зниженню ожиріння печінки – до 31,5 відсотків. Ті, хто харчувався по більш стандартному варіанту середземноморської дієти, показали зменшення до 47,9 відсотків, група ж здорового харчування показала результат в 54,8 відсотків.

British Liver Trust (благодійна організація в Великобританії, яка займається здоров’ям печінки) зазначила, що середземноморську дієту, що включає овочі, фрукти, горіхи, бобові, злаки, зерна, рибу і ненасичені жири (наприклад, оливкові олії), при малому споживанні м’яса і молочної продукції можна назвати по-справжньому корисною дієтою. Такий тип харчування здатний зменшити ймовірність появи печінкового ожиріння і стабілізувати стан печінки при протіканні самого захворювання.

Дослідники відзначають, що для більш обгрунтованого твердження необхідно отримати більше даних. Але вже наявні результати підтверджують серйозний позитивний вплив здорового харчування на стан цього важливого органу.

Поділись


Новини партнерів