Вчені: навіть помірне вживання алкоголю безпосередньо викликає рак

Коли алкоголь в нашому організмі перетворюється в ацетальдегід, він викликає пошкодження ДНК і перешкоджає відновленню клітин, що робить їх уразливими для раку. Деякі частини тіла, такі як рот і горло, особливо схильні до шкоди, що наноситься алкоголем. Однак дослідники виявили декілька різних видів раку, пов’язаних з вживанням алкоголю.

У дослідженні, проведеному Імперським коледжем, були вивчені дані з 680 оглядів опублікованих досліджень, щоб визначити зв’язок між алкоголем і декількома видами раку.

Аналіз показав, що алкоголь пов’язаний з декількома видами раку, включаючи рак голови, шиї і рота, глотки і гортані, стравоходу і кишечника, а також більш широко відомий зв’язок з раком грудей і печінкою.

Джото Мітроу, директор з досліджень та інновацій Всесвітнього фонду досліджень раку (WCRF), сказав:

«Цей огляд підтверджує докази зв’язку алкоголю з раком. Необхідні подальші дослідження, щоб краще зрозуміти механізми, які беруть участь в зв’язках між кавою і раком, а також між алкоголем і різними підтипами раку».

Дослідження також показало, що споживання кави пов’язане з більш низьким ризиком раку печінки і базальноклітинної карциноми шкіри, найбільш поширеної форми раку шкіри.

Дослідники вважають, що це в першу чергу пов’язано з антиоксидантними і протизапальними властивостями хімічної сполуки кави, які захищають від захворювань, викликаних запаленням.

Попереднє дослідження, опубліковане в Lancet Oncology, показало, що вживання алкоголю було причиною 568 як 700 випадків раку у чоловіків і 172 600 випадків у жінок в 2020 році.

Гарріет Рамгей з Міжнародного агентства з вивчення раку заявила, що навіть нижчий рівень вживання алкоголю збільшує ризик раку, при цьому дані показують, що вживання до 10 г алкоголю в день викликало від 33 400 до 145 800 випадків захворювання у всьому світі в 2020 році.

Поділись


Новини партнерів