
Вживання певних напоїв, особливо, алкогольних, сприяє накопиченню в організмі зайвих калорій, які зводять нанівець всі зусилля по зниженню або підтримці бажаної ваги.
Ешлі Надер, доктор медичних наук, в бесіді з виданням Eatthis розповіла, що люди часто стежать за тим, що їдять, не надаючи значення тому, що п’ють. Вона пояснила, що вживаючи під час кожного прийому їжі солодкий напій, людина додає до своєї щоденної норми приблизно 500 зайвих ккал.
Більшість вчених рекомендує їсти фрукти, а не пити соки на їх основі. Це пов’язано з великою кількістю цукру в них, яка додає число калорій і вуглеводів. Клара Лоусон, дієтолог, зазначає, що в соках, на відміну від фруктів, немає корисних харчових волокон. Саме клітковина сприяє запобіганню стрибків цукру, що впливають на збільшення ваги. Якщо відмовитися від улюбленого напою важко, варто вибирати аналоги без цукру або випивати не більше 0,5 склянки протягом доби.
Рекордсменами по калорійності є коктейлі з додаванням алкоголю. Келих «Маргарити», наприклад, вміщує близько 740 ккал і 26 гр жиру. Популярна ж «Піна-колада» містить приблизно 500 ккал в одній порції. Фахівці радять бути уважними при замовленні напою, вибираючи найбільш полегшену варіацію: коктейль без додавання алкоголю або низьковуглеводне пиво.
Щодо алкогольних напоїв Лоусон помітила, що якщо людина стежить за своєю вагою, з ними надзвичайно важливо пам’ятати про помірність. Надмірне вживання алкоголю – це «порожні калорії», порушення метаболізму і небезпека ожиріння. Віддати перевагу краще шампанському «Екстра-брют», так як вміст цукру в ньому менше 1 грама на келих.
За даними досліджень вживання дієтичних напоїв також може призводити до збільшення жиру в області живота, ожиріння і розвитку метаболічного синдрому. Люди, які щодня п’ють дієтичну газовану воду, виявляють збільшення об’єму талії приблизно в 4 рази, в порівнянні з тими, хто не вживає такі напої протягом 10 років.
Крім того, специфіка штучних підсолоджувачів полягає в тому, що вони не просто підвищують тягу до калорійної їжі, а й здатні впливати на рівень цукру в крові, механізм регуляції ваги і бактеріальний баланс в кишечнику.
Популярна кава з додаванням ароматизованих вершків здатна додати близько 100 ккал за одну порцію. На думку дієтологів краще віддати перевагу несолодкому ванільно-мигдальному або вівсяному молоку для кави. Підійде і кокосове без цукру, а додавання кориці або несолодкого какао-порошку додадуть пікантності і аромату каві, при цьому не збільшивши число калорій в порції.