Люди з серцевою недостатністю більше ризикують захворіти на рак – дослідження

Дослідники констатують, що при відсутності лікування хвороба серця може привести до виникнення інших серйозних проблем зі здоров’ям, включаючи рак.

Вчені попереджають, що люди із серцевою недостатністю можуть мати підвищений ризик розвитку раку. Серцева недостатність виникає, коли серце не може правильно перекачувати кров по тілу через пошкодження м’язів органу. Наукові фахівці вважають, що пацієнтам із серцевою недостатністю може бути корисно проводити профілактичні обстеження на предмет раку, про це повідомляє журнал ESC Heart Failure.

Автори дослідження відстежували понад 100 тисяч пацієнтів з серцевою недостатністю, порівнюючи їх показники з даними такої ж кількості учасників, які не мали серцевої патології. Дві групи були зіставлені за віком, статтю, віком, ожиріння і захворюваності діабетом. В обох групах до початку дослідження ні у кого не було раку. Вчені стежили за піддослідними протягом 10 років.

Результати показали відмінності між двома групами. Виявилося, що люди з серцевою недостатністю більш схильні до ризику захворіти на рак.

«В цілому у 25,7% пацієнтів з серцевою недостатністю була діагностована якась форма раку, в порівнянні з 16,2% пацієнтів без нього», – констатують дослідники.

Зокрема, було встановлено, що люди, які мали серцеву недостатність, піддавалися більш ніж удвічі більшому ризику раку губи, ротової порожнини і глотки. Для раку легенів і інших видів раку дихальних шляхів їх ризик був вищий на 91%. Імовірність раку жіночих статевих органів для сердечників була підвищена на 86%, а ймовірність раку шкіри – на 83%.

Крім того, у людей з серцевою недостатністю виявився більш істотним ризик розвитку раку товстої кишки і шлунку, інших видів раку органів травлення – він був вищий на 75%.

Нарешті, дослідження показало, що у жінок з даними станом серця вищий (на 67%) ризик захворіти на рак грудей, у чоловіків – ризик захворіти на рак статевих органів (на 52%).

Коментуючи результати проекту, німецький кардіолог Марк Люедде (Кільський університет), заявив, що між серцевою недостатністю і раком існує більше взаємозв’язків, ніж просто загальні фактори ризику. Він підкреслив, що наявна у людини серцева недостатність є не просто хворобою серця, вона незмінно відбивається на стані інших органів. Без належного лікування вона може призвести до виникнення інших серйозних проблем зі здоров’ям, включаючи рак.

Поділись


Новини партнерів