Артрит: популярний фруктовий сік може втричі підвищувати його ризик

Вчені прийшли до висновку, що такий популярний напій, як яблучний сік, може підвищувати ризик розвитку ревматоїдного артриту.

Ревматоїдний артрит – це хронічне захворювання, якому властиві біль, набряклість і скутість суглобів. Характер недуги – аутоімунний: це означає, що хвороба і її симптоми викликаються атакою імунної системи на здорові тканини тіла. Ще не відомо в точності, що провокує подібну імунну реакцію але дослідження показують, що деякі дієтичні фактори теж можуть грати роль в її виникненні. Огляд, опублікований журналом Reumatologia, свідчить: потенційним збудником процесів, які призводять до розвитку артриту, може бути популярний фруктовий сік – яблучний.

Автори огляду апелюють до результатів дослідження за участю 1209 дорослих добровольців віком 20-30 років. Вони кажуть, що учасники, які вживають яблучний сік не менше п’яти разів на тиждень, мали в три рази більший ризик розвитку артриту.

Також втричі можуть збільшувати ймовірність постраждати від нього такі напої.

  • Багаті фруктозою, що містять кукурудзяний сироп.
  • Солодкі безалкогольні напої.

У свою чергу, Фонд артриту рекомендує людям, що страждають на цю хворобу, включати в раціон для поліпшення свого стану продукти, що містять мононенасичені жири, «які борються із запаленням». Зокрема, для захисту суглобів корисно регулярно вживати горіхи.

Поділись


Новини партнерів